Wednesday, September 10, 2008

Resepi 3


nampak gayaanya umi akan kerap menghantar entry berkaitan resepi ni..takpelah sementara bulan puasa ni ..mungkin resepi umi ni boleh beri manfaat pada orang lain. so menu berbuka kali ini ialah sup fishball, sambal garing ikan bilis+kacang , sayur petola, ikan kerisi goreng n kuih cucur keria


a) Sambal Garing Ikan Bilik+Kacang

Bahan
ikan bilis dan kacang tanah
bahan penumis - bawang merah, cili kering
bahan perasa - asam keping, garam,gula

Cara

goreng ikan bilis n kacang tanah..asingkan..masukkan bawang dlm minyak yang panas sampai naik bau..then masukkan cili kisar..time ni kena jaga...gunakan api perlahan aja biar cili tu masak betul...masukkan bahan perasa kecuali gula..bila cili dah masak barulah diletakkan ikan bilis n kacang tadi..then letak gula...goreng sampai kering...sambal ni kalau lagi kering tahan lagi lama...lagi sedap.


b) Cucuk Keria
Bahan
keledek ..utk resepi ni umi pakai keledek merah
tepung
gula

Cara
rebus keledek tu sampai lembik...then toskan terus dilenyek...letak tepung secukupnya untuk mudah nak bentukkan...bila dah sebati tepung ngan keledek...bentuklah menjadi gelang...bila dah siap gorengkan keledek tadi...untuk buat gulanya...masukkan sedikit air dan gula ..biarkan ianya likat ..then masukkan keledek yang digoreng tadi...tutp api dan gaulakn sampai dia jadi bersarang n melekat kat keledek tadi...rasanya very the marvellous

No comments: